Suriname

Een bezoek aan Suriname, gelegen tussen (voormalig Brits) Guyana en Frans Guyana, biedt u een onvergetelijke reiservaring. Dit unieke land kent een kleurrijke mix van bevolkingsgroepen (Creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Brazilianen), een schat aan tropische flora & fauna en een bijzondere historische band met Nederland. Hierdoor wordt (bijna overal) Nederlands gesproken, waardoor u makkelijk in contact komt met de vriendelijke en gastvrije lokale bewoners. Ook is het een van de veiligste landen in Zuid-Amerika. Suriname is een bestemming waar u zich snel thuis zult voelen.
Door de mix van historie, cultuur en natuur is er veel te ervaren. Ook zijn er veel verschillende sportieve activiteiten zoals kajakken, fietsen en wandelen, maar ook om te ontspannen zijn er tal van mogelijkheden. Qua accommodatie is er keuze uit basic tot luxe, zowel in Paramaribo en de omliggende districten, als diep in het binnenland.
Ook met kinderen is Suriname een zeer geschikte vakantiebestemming, omdat zij te maken krijgen met een hele andere cultuur, maar doordat er Nederlands wordt gesproken zij wel heel makkelijk contact maken met andere kinderen.

Veiligheid

Suriname is een van de veiligste landen van Zuid-Amerika.
Toch gelden er een paar adviezen die overigens ook voor veel andere bestemmingen aanraders zijn. Loop ’s avonds zo min mogelijk op straat, u kunt dan het beste een taxi nemen, tenzij u binnen het uitgaanscentrum rondom Hotel Torarica blijft. Draag geen opvallende waardevolle sieraden en neem niet teveel geld mee. Wees tijdens drukke feestdagen alert op zakkenrollers, geef geen geld aan daklozen en ga niet in op andere aanbiedingen of vragen van mensen op straat. Negeer ze niet, maar meld duidelijk en beleefd dat u niet geinteresseerd bent.
Tot slot raden wij het af om zelfstandig naar afgelegen gebieden in het Amazone regenwoud te reizen zonder vooraf advies te hebben ingewonnen bij een gerenommeerde touroperator in Nederland of Suriname.

Beste reistijd

Seizoenen
Suriname heeft een tropisch klimaat. Overdag ligt de temperatuur altijd rond de 30 graden. De seizoenen zijn ingedeeld in droge warme periodes en periodes met meer regen. De maanden augustus en september staan bekend als droog en zeer zonnig. December en januari worden meestal aangegeven als kleine regentijd en de maanden april-juli als grote regentijd. In deze periodes valt er meer regen en is de gevoelstemperatuur iets koeler.
Laat u echter niet afschrikken door de term regentijd; het regent welliswaar meer dan in andere maanden maar over het algemeen zijn het buien. Het regent zelden de hele dag. Daarnaast is de laatste jaren gebleken dat de regenperiodes soms ook eerder of juist later vallen. Regen hoort bij een tropisch klimaat en wordt over het algemeen als zeer verfrissend ervaren. Bovendien is het nooit koud en mocht u nat worden dan bent u zo weer droog!

Bijzondere feestdagen
De keuze voor een bepaalde periode om naar Suriname te gaan, hangt natuurlijk niet alleen maar af van het weer! Misschien wilt u een bijzondere feestdag meemaken, zoals Owru Yari (oudjaarsdag) die op een uitbundige manier gevierd wordt. Ook erg leuk om mee te maken is de jaarlijkse Avondvierdaagse met sfeervolle optochten en dansende groepen mensen door de hele stad (rond eind maart) of Keti Koti (1 juli, afschaffing van de slavernij) waarbij Surinamers hun traditionele klederdracht, de pangi’s en koto’s, uit de kast trekken. Onafhankelijkheidsdag (25 november) heeft vaak een wat serieuzer karakter, maar is – als de festiviteiten plaatsvinden in Paramaribo – ook de moeite waard. Een van de kleurrijkste feestdagen is Holi Phagwa (maart). Op deze vrolijke Hindostaanse feestdag gooit iedereen elkaar onder met kleurig poeder.

“Suriname is een bestemming waar u zich snel thuis zult voelen.”

Vervoer binnen Suriname

Vervoer naar het binnenland
Door de beperkte infrastructuur van Suriname komt u vaak tijdens uw reis meerdere keren weer terug naar Paramaribo. Dit komt doordat de meeste wegen zich in het kustgebied bevinden. Naast over de wegen wordt er veel met boten gereisd over de rivieren. Het zuidelijkste punt dat bereikbaar is via de weg is Atjoni, voor een bezoek aan het Boven Suriname gebied stapt u daar over op de korjaal. Enkele resorts in het verre binnenland zijn alleen per vliegtuigje bereikbaar, deze vertrekken vanaf de luchthaven Zorg & Hoop in Paramaribo.
De trips en reizen die door ons worden verzorgd en samengesteld zijn over het algemeen inclusief transfers, u hoeft dan dus niet zelf uit te zoeken hoe u van de ene naar de andere bestemming moet reizen. Ook proberen we tours en accommodatie zoveel mogelijk te combineren, zodat u meer het gevoel van een rondreis krijgt.

Vervoer in Paramaribo
Binnen Paramaribo kunt te voet, per fiets, bus of taxi reizen, dit is mede afhankelijk van uw verblijfplaats. Het centrum van de stad is niet zo groot en prima lopend en per fiets te doen. Er rijden veel bussen in Paramaribo en het is goedkoop om de bus te nemen. Informeer vooraf eerst goed welke bus u moet nemen en vanaf waar deze bus vertrekt. Vertrek op tijd want de meeste bussen wachten totdat ze vol zijn voordat ze vertrekken. Taxi’s zijn het gemakkelijkst en snelst om mee te reizen, een ritje in het centrum kost ongeveer tussen de 2 en 5 euro. Neem echter niet zomaar een taxi op straat, maar bel een taxicentrale die een meter gebruikt of spreek bij vertrek het tarief af.
Vervoer in- en naar de districten rondom Paramaribo.
Fietsen buiten Paramaribo kan ook, met name de landelijke districten rondom Paramaribo zijn hier heel geschikt voor. Er zijn mogelijkheden voor geheel verzorgde fiets- of mountainbike tours, maar u kunt ook zelfstandig op pad. U kunt dan bij ons terecht voor de fietshuur en accommodatie in de districten.

Autohuur
Ook het huren van een auto is mogelijk, maar meestal adviseren wij dit alleen aan de wat meer ervaren reizigers in Paramaribo, of in de districten waar navigeren eenvoudiger is en de hecktiek in het verkeer wat minder. Hoe dan ook zorgen wij bij Waterproof dat u bij autoverhuur zeer goed voorbereid op pad gaat.

Gezondheid

Vaccinaties
In Nederland is de GGD het orgaan dat advies geeft over vaccinaties wij raden daarom aan bij een GGD in de buurt langs te gaan voor advies en de nodige inentingen.
Over het algemeen worden de volgende adviezen gegeven:
Gele koorts is verplicht indien u binnen 7 dagen voor aankomst in Suriname in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt;
ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Suriname aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een Gele koorts inenting;
bij een verblijf langer dan 3 maanden worden ook inentingen tegen Buiktyfus en Hepatitis B aangeraden.

Malaria
De GGD zal u ook advies geven over Malaria. In kleine gebieden komt Malaria nog voor, maar over het algemeen zijn hier nauwelijk toeristische activiteiten. U dient zich altijd goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om Malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Dit zijn preventieve geneesmiddelen die ervoor zorgen dat uw lichaam bij eventuele besmetting direct antistoffen aanmaakt tegen Malaria.
Informatie van Stichting Toerisme Suriname over de Malariagebieden (januari 2014)
Paramaribo en het kustgebied van Suriname zijn vrij van Malaria. In het binnenland is Malaria endemisch in de goudvelden (door de activiteiten van goudwinning ontstaan broedplaatsen voor de Malariamuskiet en Brazilianen die daar actief zijn, zijn soms besmet met Malaria). Verder het boven Marowijne gebied (regio Drietabbetje en omstreken) en Apoera.
Bezoekers die naar het binnenland gaan kunnen voor vertrek ook contact opnemen met het BOG (Bureau Openbare Gezondheidszorg) voor de meest recente informatie over endemische gebieden in Suriname en voor het verkrijgen van profylactische geneesmiddelen.

Muggen
In Suriname is het altijd belangrijk u goed te beschermen tegen muggenbeten. De kans op Malaria is zeer klein maar muggen kunnen ook andere ziektes overbrengen. Zo is de tijgermuskiet bekend om het overbrengen van Dengue, Chikungunya en recent Zika. Veel muggen komen tevoorschijn rond zonsondergang, maar de tijgermuskiet is juist overdag actief. U kunt vanuit Nederland middelen met DEET meenemen maar ook lokaal zijn er goede sprays en lotions verkrijgbaar. Ons advies is om tijdens uw reis luchtige kleding in lichte kleuren te dragen, met losvallende lange broeken of lange mouwen voor kinderen of als u erg gevoelig bent voor muskieten. Extra aandacht aan het einde van de dag is belangrijk door ervoor te zorgen dat u zeker voor de zonsondergang een lange luchtige broek en lange mouwen aantrekt. De meeste accommodaties beschikken over klamboe’s, zorg er wel voor dat voor zonsondergang uw klamboe goed sluitend onder uw mastras heeft ingestopt. Indien er airconditioning aanwezig is kunt u ramen en deuren rond 18.00 sluiten.

Reisdocumenten

Met een Nederlands paspoort hoeft u voor een vakantie naar Suriname van maximaal 90 dagen geen visum aan te vragen maar een E-toeristenkaart. Deze is alleen online aan te vragen via de hwebsite van VSF Global , uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

De toeristenkaart kost USD 40 en daarnaast wordt er 14 USD service toeslag in rekening gebracht. Het toeristenvisum moet minimaal 3 werkdagen voor vertrek worden aangevraagd, wij adviseren echter minimaal een week voor vertrek te starten met de aanvraag. De reden hiervoor is dat er zo af en toe nog wat kinderziektes in het systeem voorkomen.
VFS Global is een wereldwijde dienstverlener op dit gebied, de Surinaamse overheid werkt met hen samen voor het afhandelen van de afvragen. Op de website wordt er meer informatie gegeven over de online toeristenkaart en wordt de lijst van nationaliteiten getoond. Ook wordt er een stappenplan weergeven over hoe de aanvraag van de online toeristenkaart precies te werk gaat.
Er kan betaald worden met Mastercard, Visa, Union Pay credit/ debit card en via IDEAL. Bij vragen is er op de website een chat beschikbaar, van maandag tot vrijdag Surinaamse tijd 06.00-14.00.

Reizigers met een CARICOM-paspoort hebben geen visum en geen toeristenkaart nodig. Woont u op Curacao, Bonaire of Aruba en heeft u een Nederlands Paspoort? Ook dan heeft u geen toeristenkaart nodig als u met een lokale identiteitskaart kunt aantonen dat u op een van de eilanden woont, wel moet uw paspoort minimaal 6 maanden geldig zijn.

Geldzaken

De munteenheid van Suriname is de Surinaamse dollar, aangegeven als SRD. De waarde is ongeveer 9,2 srd voor 1 euro, en 7,5 srd voor 1 USD (vastgesteld op 12-04-’18). De wisselkoersen fluctueren, dubbelcheck daarom voor de actuele koers de website van de Centrale Bank van Suriname (www.cbvs.sr).

Veel van de tours en accommodaties hier in Suriname worden in euro’s (of USD) geprijsd.
U kunt met uw buitenlandse pinpas op veel plaatsen gewoon SRD’s pinnen. Vergeet niet van te voren online uw pinpas op werelddekking te zetten! Wij raden u echter aan om ook contant Euro’s mee te nemen. Dit kunt u gebruiken om een trip te boeken, maar u kunt het ook wisselen naar SRD’s bij de cambio’s waar, u vaak een voordeligere koers krijgt dan tijdens het pinnen bij de bank. Creditcards worden alleen bij de grote hotels geaccepteerd.

FreeCurrencyRates.com